zunanja igrala

Za kaj so dobra zunanja igrala?

Zunanja igrala lahko imajo zelo blagodejen učinek na razvoj otrok. Na njih se ogromno dogaja in veliko od tega dogajanja koristi otrokom pri njihovem razvoju.

Zabava na prostem za zunanjih igralih

Zunanja igrala so odličen način za otroke, da se gibajo in se zabavajo na prostem. Otroci se lahko na njih igrajo na različne načine kot so tek, skakanje, igranje športnih iger in drugo. To jim pomaga pri razvoju njihove koordinacije in gibčnosti. Ige, ki pripomorejo k večji gibčnosti in boljši koordinaciji so :

  1. Skakanje: Otroci lahko skačejo na trampolinu, skočnem jezeru ali drugih napravah za skakanje. To jim pomaga pri razvoju gibčnosti, koordinacije in ravnotežja.
  2. Tek: Otroci lahko tečejo po prostem, tečejo po ovinkih ali tečejo po različnih terenih. To jim pomaga pri razvoju njihovega telesa in kondicije.
  3. Igra športnih iger: Otroci lahko igrajo športne igre, kot so nogomet, košarka, odbojka in druge. To jim pomaga pri razvoju njihovih spretnosti in koordinacije.
  4. Igra z vodo: Otroci lahko igrajo z vodo, kot so polivanje z vedrom, izlivanje vode iz posod in drugo. To jim pomaga pri razvoju njihovih motoričnih spretnosti in koordinacije.

Socializacija otrok in zunanja igrala

Prav tako se otroci na zunanjih igralih igrajo sami ali z drugimi otroki, kar jim pomaga pri razvoju njihovih socialnih spretnosti in sposobnosti sodelovanja v skupini. Nekatere izmed iger, ki pomagajo pri socializaciji otrok so:

  1. Družabne igre: Otroci lahko igrajo družabne igre, kot so človek ne jezi se, karte, šah in druge. To jim pomaga pri razvoju njihovega uma in socialnih spretnosti.
  2. Igra z igračami: Otroci lahko igrajo z igračami, kot so lopte, frisbee, vrtalne šobe in drugo. To jim pomaga pri razvoju njihovih motoričnih spretnosti in koordinacije.
  3. Izdelovanje: Otroci lahko izdelujejo iz različnih materialov, kot so plastelin, papir, škarje in drugo. To jim pomaga pri razvoju njihove kreativnosti in domišljije.
  4. Peskovnik: Otroci lahko igrajo v pesku, kopajo luknje, gradijo peščene hišice in drugo. To jim pomaga pri razvoju njihovih motoričnih spretnosti in kreativnosti.
  5. Risanje in barvanje: Otroci lahko rišejo in barvajo na prostem z barvami, svinčniki in drugimi orodji za risanje. To jim pomaga pri razvoju njihovega uma in domišljije.

Kakšne so prednosti zunanjih igral?

Igranje na prostem je koristno za otroke na številne načine. Lahko jim pomaga pri razvoju njihovega telesa in kondicije, saj se veliko gibajo in so telesno aktivni. Igranje z drugimi otroki jim lahko pomaga pri razvoju socialnih spretnosti, kot so sposobnost sodelovanja v skupini, sprejemanje pravil in komuniciranje z drugimi. Igranje na prostem lahko tudi pomaga otrokom pri sproščanju stresa in napetosti ter jim pomaga pri razvoju njihovega samozavesti in samopodobe. Poleg tega lahko otroci, ki se igrajo na prostem, razvijajo svojo kreativnost in domišljijo, saj lahko izkoristijo naravne elemente in okolje za igranje različnih igric in aktivnosti.

Kdaj je primeren čas za igranje zunaj?

Čas za igranje na prostem je odvisen od starosti otroka, vremenskih pogojev in osebnih preferenc otroka. Mlajši otroci potrebujejo več nadzora in varnosti, zato je pomembno, da obiščejo zunanja igrala pod nadzorom odraslih in ko so vremenski pogoji za to primerni. Starejši otroci lahko igrajo na prostem bolj samostojno, vendar je vedno pomembno, da pazimo na njihovo varnost. Glavni faktor pri odločanju o igri zunaj so vremenski pogoji. Če je vreme mrzlo, deževno ali vetrovno, je bolje, da se otroci igrajo v notranjih prostorih. Seveda obstaja tudi možnost, da se oblečejo v primerna oblačila, da se lahko igrajo na prostem. Na otroškem igrišču se je mogoče igrati tudi pozimi. Je pa pomembno, da dobijo otroci v vseh letnih časih dovolj časa za igranje na prostem, da se sprostijo in se zabavajo.

Ali je za otroke bolj koristno igranje zunaj ali znotraj?

Oba načina igre sta lahko koristna za otroke in sta odvisna od specifične situacije in potreb otroka. Igranje na prostem ima številne prednosti, ki smo jih opisali zgoraj, medtem ko ima igranje v notranjosti lahko tudi svoje prednosti, kot so možnost igranja v vseh vremenskih pogojih in lažji nadzor nad otroki. V končni fazi je pomembno, da otroci preživljajo čas na prostem na zunanjih igralih in v notranjosti ter da dobijo različne izkušnje za razvoj njihovih telesnih in duševnih sposobnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja