teniško igrišče

Teniško igrišče

Kaj je teniško igrišče?

Teniško igrišče je mesto, kjer se igrata tenis. Na sredini je z mrežo ločeno na dve polovici, saj se tenis igra med dvema igralcema ali med dvema paroma. vsaka polovica igrišča je razdeljena na dve polovici z vodoravno črto, ki se imenuje “serve line” ali “service line”, in navpično črto, imenovano “center line” ali “center service line”.

Katere so najpogostejše podlage?

Najpogostejše podlage na teniških igriščih so asfalt, pesek in beton. Asfalt je trda in ravna podlaga, ki je enostavna za vzdrževanje in je primerna za igranje tenisa v vseh vremenskih pogojih. Pesek je sestavljena iz fino mletega kamna in je mehkejša od asfalta, kar omogoča boljše odboje žogice. Beton je najtrša podlaga za tenis in je najbolj primeren za igranje v suhih pogojih.

Obstajajo tudi druge vrste podlag sestavljene iz peska in kamna, in igrišča iz umetne trave, ki so vse bolj priljubljena zaradi enostavnosti vzdrževanja in zmožnosti igranja v vseh vremenskih pogojih.

Vsak navdušenec nad tenisom ve, da se ta šport lahko igra tudi na travi. Travnata podlaga je ena izmed najstarejših in najbolj priljubljenih vrst podlag za tenis. Trava omogoča hitrejše in bolj enakomerno odboje žogice, kar omogoča hitrejšo igro. Travnata podlaga je običajno najbolj primerna za igranje v toplejših mesecih, saj se hitreje suši po dežju. Vendar pa je treba upoštevati, da je travnata podlaga občutljivejša na vremenske vplive in zahteva več vzdrževanja kot druge vrste podlag, zato se na njej ne igra toliko turnirjev kot na asfaltu ali betonu.

Kakšne dimenzije ima teniško igrišče?

Dimenzije teniškega igrišča so odvisne od tega, ali se igra med dvema igralcema ali med dvema paroma.

V prvem primeru je igrišče ozko in dolgo, običajno meri 23,77 m dolžine in 10,97 m širine. Mreža je visoka 1,07 m na sredini in se po višini spušča proti robovom igrišča.

V drugem primeru je igrišče širše in krajše, meri 23,77 m dolžine in 20,42 m širine. Mreža je prav tako visoka 1,07 m na sredini in se po višini spušča proti robovom igrišča.

Koliko je teniških igrišč?

Težko je natančno oceniti koliko teniških igrišč je v Sloveniji, saj se lahko tenis igra tudi na različnih neformalnih igriščih, kot so parki, šole in ostali javni prostori. Poleg tega imajo mnoga kluba in zasebni objekti lastna teniška igrišča. Po podatkih Teniške zveze Slovenije (TZS) v Sloveniji deluje več kot 200 teniških klubov, ki ponujajo možnost igranja tenisa za svoje člane. Večina klubov ima vsaj eno teniško igrišče, nekateri pa jih imajo več. Tako, da lahko ocenimo, da je v Sloveniji vsaj 200 teniških igrišč.

Teniška igrišča v svoji okolici najdete na spodnjem zemljevidu.

Zakaj je koristno igranje tenisa?

Tenis je zelo priljubljena igra, ki jo igrajo ljudje različnih starosti in spolov. Igranje tenisa je koristno za telesno in duševno zdravje. Pri igranju tenisa se gibljete in seveda porabljate kalorije, kar je dobro za vaše telesno kondicijo. Igranje tenisa je tudi dober način za sprostitev in odpravljanje stresa. Prav tako igranje tenisa pomaga krepiti koordinacijo in spretnost, spodbuja tudi spremljanje in odzivanje na okolico. Poleg tega lahko pri igranju tenisa spoznavate nove ljudi in uživate v druženju s prijatelji.

Na kaj moramo biti pozorni med obiskom teniškega igrišča?

Pri igranju tenisa na teniškem igrišču morate biti pozorni na nekaj stvari:

  1. Pravila igre: Poznavanje pravil igre vam bo pomagalo, da se boste lažje znašli na igrišču.
  2. Navodila: Preberite navodila, ki so na voljo na igrišču, in jih upoštevajte. To lahko vključuje informacije o tem, kdaj lahko igrišče uporabljate in kako se morate obnašati na igrišču.
  3. Teniška oblačila in obutev: Uporaba varovalne opreme, kot so teniška oblačila in obutev, vam lahko pomaga, da se boste počutili udobnejše in bolj varno med igranjem.
  4. Hrana in pijača: Vzemite s seboj nekaj lahke hrane in pijače, da boste imeli dovolj energije za igranje.
  5. Vreme: Poskrbite, da boste primerno oblečeni za vreme in da boste zaščiteni pred soncem.
  6. Varovanje okolja: Poskrbite, da boste ohranili čisto in urejeno okolje, v katerem igrate tenis.

Prvo teniško igrišče

Prvo uradno teniško igrišče je bilo zgrajeno v Birminghamu v Angliji leta 1859.

Začetki modernih teniških pravil segajo v 19. stoletje, ko je bila ustanovljena Mednarodna teniška zveza (International Tennis Federation – ITF). Leta 1877 je bila prva mednarodna tekma med Anglijo in Francijo, leta 1881 pa je bila odigrana prva mednarodna tekma za ženske.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja