otroška igrišča

Otroška igrišča

Kaj so otroška igrišča?

Otroška igrišča so prostor ali območje, namenjeno otroškim igram in aktivnostim. To lahko vključuje različne vrste igral, kot so npr. otroški tobogani, peskovniki, gugalnice, otroški koši za košarko ali druga otroška športna oprema. Otroška igrišča so običajno namenjena otrokom, mlajšim od 12 let, in so običajno manjša od odraslih igrišč.

Otroška igrišča lahko obstajajo v različnih okoljih, od parkov in vrtov do zasebnih vrtov in drugih zasebnih površin. So lahko tudi del večjih športnih centrov ali igralnic. Namen otroških igrišč je omogočiti otrokom prostor za telesno aktivnost in rekreacijo, pa tudi za socializacijo in zabavo. Otroška igrišča so običajno varna in prilagojena potrebam otrok, tako da lahko otroci igrajo varno in brez nevarnosti poškodb.

Otroci radi hodijo na igrišča, ker so varna in urejena okolja, kjer lahko varno igrajo in se zabavajo. Otroci so radovedni in veseli igre, zato jim igrišča ponujajo odlično priložnost za raziskovanje in učenje skozi igro. Otroci lahko na igrišču razvijajo svoje spretnosti in kondicijo, hkrati pa se zabavajo in se sprostijo.

Komu so namenjena otroška igrišča?

Otroška igrišča so namenjena izključno igri in zabavi otrok. Otroška igrišča so običajno namenjena otrokom, mlajšim od 12 let, vendar lahko nekatera igrišča služijo tudi otrokom, starejšim od 12 let, če so igrala primerne za njihovo starost in sposobnosti.

Otroška igrišča so običajno namenjena tudi staršem in skrbnikom otrok, da lahko spremljajo otroke med igro in jim pomagajo upoštevati navodila in pravila igre ter zagotoviti varno in udobno igro za vse udeležence. Vendar je pomembno, da se odrasli vedno držijo navodil in pravil igre in da upoštevajo varnost otrok in drugih obiskovalcev igrišča.

Katera igrala so navadno na otroških igriščih?

Na otroških igriščih lahko najdemo različna igrala, ki so prilagojena otroškim potrebam in sposobnostim. Nekatera pogosta igrala, ki jih lahko najdemo na otroških igriščih, so:

 1. Tobogani: Tobogani so ena najpogostejših igral na otroških igriščih in so običajno narejeni iz plastike ali kovine. Lahko so različnih velikosti in oblik, od majhnih, enostavnih toboganov do večjih, zahtevnejših toboganov.
 2. Gugalnice: Gugalnice so ene najbolj pogostih elementov na otroških igriščih. Pomagajo pri motoriki otrok ter pri premagovanju strahu pred višino.
 3. Peskovniki: Otroška igrala za pesek, kot so lopate, škampe in vedra, so lahko zabavna in poučna za otroke, ki učijo o naravi in gradnji.
 4. Koši za košarko: Otroški koši za košarko so lahko zabavna igrala za otroke, ki radi igrajo športne igre.
 5. Balvani: Otroški balvani so lahko zabavna igrala za otroke, ki jih zanima težje fizično delo.
 6. Preproge za skakanje: Otroške preproge za skakanje so lahko zabavna in varna igrala za otroke, ki radi skačejo.
 7. Mreže za plezanje: Mreže za plezanje so lahko zahtevna igrala za otroke, ki radi plezajo in se gibajo.
 8. Otroška kolesa: Otroška kolesa so lahko zabavna in koristna igrala za otroke, ki se učijo kolesariti.
 9. Otroške hišice: Otroške hišice so lahko zabavna igrala za otroke, ki radi igrajo vlogo in se igrajo z drugimi otroki.
 10. Otroške igralne naprave za otroke z omejenimi gibalnimi sposobnostmi: Otroške igralne naprave za otroke z omejenimi gibalnimi sposobnostmi, kot so npr. valji za igro ali igrala za zvok, so lahko zabavna in prilagojena igrala za otroke z omejenimi gibalnimi sposobnost

Igrala glede na starost otroka

Večina otroških igrišč ima igrala, ki so namenjena določenim starostnim skupinam. To pomeni, da so nekatera igrala primerna za otroke, ki so še premladi ali premajhni za določena igrala, medtem ko so druga igrala bolj primerna za starejše otroke.

Otroška igrišča običajno imajo igrala, ki so namenjena otrokom v starosti od enega do šest let. Ti otroci so običajno premladi za igrala, ki zahtevajo večjo telesno zmogljivost, zato so namenjena njim manjša in bolj varna igrala.

Starejši otroci, stari od sedem do enajst let, običajno lahko igrajo na večjih in bolj zahtevnih igralih, kot so tobogani, vratolomne poti in druge aktivnosti, ki zahtevajo večjo telesno spretnost.

Čeprav so igrala na otroških igriščih običajno razdeljena po starosti otroka, je pomembno, da starši in oskrbniki otrok spremljajo otroke med igro in jim pomagajo upoštevati navodila in pravila igre. To bo pomagalo zagotoviti varnost otrok med igro in preprečiti morebitne poškodbe.

Igrala primerna za dojenčke in manjše otroke

Igrala na otroškem igrišču, ki so primerna za dojenčke, so običajno manjša in bolj varna. Dojenčki so še premladi za otroška igrala, ki zahtevajo večjo telesno zmogljivost, zato je pomembno, da so namenjena njim manjša in bolj varna igrala.

Tu je nekaj primerov igral, ki so primerna za dojenčke in manjše otroke:

 1. Gugalnice: Gugalnice so enostavna igrala, ki so primerna za dojenčke. Gugalnice so običajno nizke in imajo varno sedež za dojenčka.
 2. Vrteča se igrala: So tudi primerna za dojenčke. Ti so običajno nizki in imajo varne sedeže za dojenčke, ki se lahko vrteče igrajo.
 3. Lesene hišice: Lesene hišice so lahko primerna igrala za dojenčke, ki so še premajhni za igranje na večjih igralih. Dojenčki lahko raziskujejo in se igrajo v hišici.
 4. Ploščadi za hojo: Ploščadi za hojo so nizka igrala, ki so primerna za dojenčke, ki se učijo hoditi. Te ploščadi imajo lahke in varne ovire, ki jih lahko dojenčki prehajajo med hojo.

Čeprav so na voljo številna druga igrala za dojenčke, je pomembno, da starši in oskrbniki otrok spremljajo otroke med igro in jim pomagajo upoštevati navodila in pravila igre. To bo pomagalo zagotoviti varnost otrok med igro in preprečiti morebitne poškodbe.

Igrala primerna za otroke med 3 in 6 let

Igrala na otroškem igrišču, ki so primerna za otroke, stare 4 leta, so običajno nekoliko večja in bolj zahtevna kot tista za mlajše otroke. Otroci, stari 3 do 6 let, so že precej bolj zreli za igranje na večjih in bolj zahtevnih igralih, vendar še vedno potrebujejo varna in ustrezna igrala.

Tu je nekaj primerov igral, ki so primerna za otroke, stare 3 do 6 let:

 1. Tobogani: Tobogani so zabavna in priljubljena igrala za otroke, stare 4 leta. Ti so lahko nizki in manj zahtevni ali višji in bolj zahtevni, odvisno od stopnje zahtevnosti, ki jo želijo otroci.
 2. Mrežaste poti: Mrežaste poti so igrala, ki zahtevajo nekoliko več telesne spretnosti in ravnotežja. Otroci, stare 4 leta, lahko igrajo na nizkih mrežastih poteh, ki so manj zahtevne, ali na višjih in bolj zahtevnih poteh, odvisno od njihovih sposobnosti.
 3. Lesene hišice: Lesene hišice so lahko primerna igrala za otroke, stare 3 do 6 let, ki so že dovolj zreli za igranje na večjih igralih. Otroci lahko raziskujejo in se igrajo v hišici, hkrati pa razvijajo motoriko.
 4. Vrteča se igrala: So tudi primerna za otroke, stare 3 do 6 let.

Igrala za otroke starejše od 6 let

Igrala na otroškem igrišču, ki so primerna za otroke, starejše od 6 let, so običajno večja in bolj zahtevna kot tista za mlajše otroke. Otroci, starejši od 6 let, so že dovolj zreli za igranje na večjih in bolj zahtevnih igralih, vendar še vedno potrebujejo varna in ustrezna igrala.

Tu je nekaj primerov igral, ki so primerna za otroke, starejše od 6 let:

 1. Tobogani
 2. Mrežaste poti
 3. Lesene hišice.

Kako se je potrebno vesti na otroškem igrišču?

Na otroškem igrišču je pomembno, da se vsi držijo določenih pravil in navodil, da se zagotovi varnost in udobje vsem udeležencem. Tu je nekaj nasvetov, kako se je potrebno vesti na otroškem igrišču:

 1. Upoštevajte navodila in pravila igre: Otroška igrišča običajno imajo navodila in pravila igre, ki jih je pomembno upoštevati. To vključuje navodila o tem, katera igrala so primerna za določeno starost otrok, kako se je potrebno vesti na igralih in kako se igre igrati varno.
 2. Bodite pozorni na varnost: Otroci so polni energije in radovednosti, zato je pomembno, da starši in oskrbniki otrok spremljajo otroke med igro in jim pomagajo upoštevati navodila in pravila igre. Prav tako je pomembno, da otroci ne igrajo na igralih, ki so prezahtevna za njihove sposobnosti.
 3. Ohranjajte red: Otroška igrišča so odlično mesto za igro in zabavo, vendar je pomembno, da se na njih ohranja red. To vključuje upoštevanje navodil in pravil igre, kot tudi spoštovanje drugih otrok in odraslih, ki se igrajo na igrišču. Otroci naj se med igro ne borijo ali se vedejo neprimerno, saj lahko to povzroči poškodbe ali težave za druge otroke.
 4. Dajte prednost drugim otrokom: Če so na igrišču več otrok, je pomembno, da vsi dobijo enako priložnost za igro. To pomeni, da naj otroci ne zasedajo igral za dalj časa in da naj dajejo prednost drugim otrokom, ko se ti prikažejo na igrišču.
 5. Ohranjajte čistočo: Otroška igrišča so pogosto mesto za izkoriščanje prostem času in zabave, zato je pomembno, da se ohranja čistoča. Otroci naj ne smetijo po igrišču.

Česa ne smemo početi na otroškem igrišču?

Na otroškem igrišču je pomembno, da se vsi držijo določenih pravil in navodil, da se zagotovi varnost in udobje vsem udeležencem. Tu je nekaj stvari, ki jih ne smemo početi na otroškem igrišču:

 1. Ne uničujte igral: Uničevanje igral na otroškem igrišču je neprimerno in nevarno vedenje, ki lahko povzroči poškodbe otrok in drugih obiskovalcev igrišča ter poškodbe samih igral. Uničevanje igral je tudi neetično in neodgovorno, saj lahko uničenje povzroči dodatne stroške za vzdrževanje in popravilo igral ter lahko povzroči motnje v rabi igrišča za druge obiskovalce. Uničevanje na otroškem igrišču je lahko tudi kaznivo dejanje, ki se lahko preganja z zakonom. Otroci in odrasli, ki uničujejo igrala na otroškem igrišču, se lahko soočijo s kaznimi zaradi škode, ki jo povzročijo. Zato je pomembno, da se vedno držimo navodil in pravil igre na otroškem igrišču in da se vedno obnašamo odgovorno in etično ter se izogibamo uničevanju na igrišču.
 2. Ne uporabljajte igral za druge namene: Otroška igrišča so namenjena izključno igri in zabavi otrok. Ne smemo jih uporabljati za druge namene, kot so počitek, hranjenje ali druge dejavnosti, ki niso povezane z igro.
 3. Ne igrajte se na igralih, ki so prezahtevna za vaše sposobnosti: Otroška igrišča običajno imajo navodila in pravila igre, ki določajo, katera igrala so primerna za določeno starost otrok. Otrok ne spuščajte na igrala, ki so prezahtevna za njihove sposobnosti, saj lahko to povzroči poškodbe.
 4. Naj se ne pretepajo ali se vedejo neprimerno: Otroška igrišča so mesto za igro in zabavo, vendar je pomembno, da se na njih ohranja red. Med igro se otroci ne smejo pretepati in neprimerno obnašati, saj lahko to povzroči poškodbe ali težave za druge otroke. Otroci naj se med igro držijo navodil in pravil igre in se tudi med igro spoštujejo drug drugega.
 5. Ne smetite po igrišču: Starši in skrbniki otrok naj poskrbijo, da otroci ne smetijo po igrišču.
 6. Ne zasedajte igral za dalj časa: Če so na igrišču več otrok, je pomembno, da vsi dobijo enako priložnost za igro. Ne smemo zasedati igral za dalj časa in naj dajemo prednost drugim otrokom, ko se ti prikažejo na igrišču.

Ali domače živali sodijo na otroško igrišče?

Domače živali na splošno ne sodijo na otroška igrišča. Otroška igrišča so namenjena izključno igri in zabavi otrok in ne za domače živali. Te lahko povzročijo nevarnost za otroke, saj lahko prestrašijo ali poškodujejo otroke ali celo poškodujejo igrala.

Prav tako so lahko nekateri otroci alergični na živali ali pa so lahko živali, ki so agresivne do otrok ali drugih ljudi. Zato je pomembno, da se domače živali ne spuščajo na otroška igrišča in da se otroci ne igrajo z živalmi na igrišču.

Če imate domačo žival, ki jo želite spustiti na igrišče, je najbolje, da to storite v nadzorovanih pogojih in da se izogibate spuščanju živali na igrišča, ki so namenjena izključno igri in zabavi otrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja