Lesena igrala za otroke – prednosti in slabosti

Lesena igrala za otroke so različna igrala, ki so izdelana iz lesa in so namenjena za uporabo na otroškem igrišču. To lahko vključuje lesene hišice, lesene loke, lesene pregrade, lesene ograje in še veliko več. Lesena igrala so lahko zabavna in poučna, saj lahko pomagajo otrokom razvijati spretnosti, koordinacijo in telesno zmožnost. Lesena igrala za otroke so lahko tudi varna in trdna, saj so izdelana iz visoko kakovostnega lesa in so zasnovana tako, da lahko prenesejo obremenitve, ki jih bodo otroci nanje nanosili med igro.

Najpogostejša lesena igrala za otroke

 1. Lesene hišice: Lesene hišice so lahko velike ali majhne in so lahko opremljene s številnimi detajli, kot so vrata, okna, stopnice in celo pohištvo.
 2. Leseni loki: Leseni loki so lahko nizki in se razprostirajo po celotnem igrišču ali pa so višji in omogočajo otrokom, da se spuščajo z lesenimi vrvmi.
 3. Lesene pregrade: Lesene pregrade so lahko nizke in se uporabljajo za ustvarjanje ovir ali pa so višje in se uporabljajo za ustvarjanje zasebnih prostorov.
 4. Lesene ograje: Lesene ograje so lahko nizke in se uporabljajo za ustvarjanje meja ali pa so višje in se uporabljajo za varovanje otrok pred padci.
 5. Lesene konstrukcijske kocke: Lesene konstrukcijske kocke so lahko velike in se uporabljajo za ustvarjanje različnih struktur.
 6. Lesena vozila: Lesena vozila so lahko različna vozila, kot so avtomobili, tovornjaki in železnice, in so lahko opremljena s številnimi detajli.

Te so le nekatere najpogostejše lesena igrala za otroke na igrišču. Obstaja še veliko drugih vrst lesenih igral, ki jih otroci lahko uporabljajo na igrišču.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu lesenih igral za otroke?

Pri nakupu lesenih igral je pomembno, da upoštevamo naslednje dejavnike:

 1. Ali so varne? Najpomembnejše je, da so igrala varna za otroke. Preverite, ali so izdelana iz kakovostnega in neškodljivega lesa, in da so dobro zasnovana in zgrajena tako, da lahko prenesejo obremenitve, ki jih bodo otroci nanje nanosili med igro.
 2. Ali so primerna za starost otrok? Oglejte si starostno omejitev igral in se prepričajte, da so primerna za starost otrok, ki jih bodo uporabljala.
 3. Ali so trdna in vzdržljiva? Preverite, ali so lesena igrala dobro zgrajena in trdna, tako da bodo lahko prenesla obremenitve.
 4. Ali so prilagojena podnebju? Če boste igrala postavili na prostem, se prepričajte, da so prilagojena vremenskim razmeram in da bodo vzdržala vlago in mraz.
 5. Ali so prilagojena prostoru? Preverite, ali je prostor, kjer boste postavili lesena igrala za otroke, dovolj velik zanje in ali bodo ustrezala obstoječemu okolju.
 6. Ali so cenovno dostopna? Oglejte si različne ponudbe in se prepričajte, da dobite najboljšo ceno za kakovostna lesena igrala.

Če upoštevate te dejavnike, lahko najdete kakovostna in varna lesena igrala za otroke, ki bodo ustrezala vašim potrebam.

Kakšen les se uporablja za otroška igrala?

Lesena igrala za otroke na igrišču so navadno zgrajena iz različnih vrst lesa, kot so hrast, smreka, bor in drugi. Vrste lesa se lahko razlikujejo glede na kraj izvora, vrsto drevesa in druga dejstva. Hrast je navadno priljubljen za lesena igrala, ker je trden in vzdržljiv. Smreka je lahko cenejša alternativa, vendar ni tako trda in vzdržljiva kot hrast. Bor je še ena priljubljena vrsta lesa za lesena igrala, ker je trden in odporen na vlago.

Kako vzdržujemo lesena igrala za otroke?

 1. Redno jih pregledujte: Redno preglejte igrala in odstranite vse ostanki, kot so listje, vejice in drugi predmeti, ki bi lahko ovirali igro ali povzročili nevarnost poškodb.
 2. Očistite igrala: Periodično jih očistite s čisto krpo ali ščetko in jih obrišite z vlažno krpo, da odstranite umazanijo in prah.
 3. Poskrbite za zaščito pred vlago: Če imate igrala postavljena na prostem, poskrbite, da so dobro zaščitena pred vlago. To lahko storite na več načinov:
  • Uporaba zaščitnega premaza: Ena možnost je, da uporabite zaščitni premaz, ki bo pomagal zaščititi lesena igrala pred vlago in drugimi vremenskimi vplivi. Najboljši zaščitni premazi so tisti, ki so namenjeni za uporabo na lesu in so trdno zapečateni.
  • Uporaba pokrivala za igrala: Druga možnost je, da uporabite pokrivalo za igrala, ki jih lahko odstranite, ko igrala niso v uporabi. Kritje za igrala so lahko izdelana iz vodoodpornih materialov, kot je polietilen, in bodo pomagala zaščititi igrala pred vlago.
  • Postavitev igral pod drevesom ali drugim zavetjem: Če imate na voljo drevo ali drugega zavetja, ki lahko ščiti igrala pred vlago, jih lahko postavite tam. To bo pomagalo zmanjšati izpostavljenost vlagi in drugim vremenskim vplivom.
  • Hranjenje igral v garaži ali drugem zaprti prostoru: Če igrala ne uporabljate, jih lahko hranite v garaži ali drugem zaprti prostoru, kjer bodo varno zaščitena pred vlago.
 4. Vzdržujte igrala v dobrem stanju: Redno preverjajte stanje igral in popravljajte ali zamenjajte vsa poškodovana ali izrabljena igrala.

Če upoštevate ta priporočila, lahko svoja lesena igrala za otroke ohranite v dobrem stanju in jim podaljšate življenjsko dobo tako, da jih bodo vaši otroci lahko uporabljali še dolgo časa.

Prednosti lesenih igral za otroke

 1. Naravni material: Les je naravni material, ki je okolju prijazen in ne vsebuje kemikalij, ki bi lahko škodovale otrokom.
 2. Trajnost: Lesena igrala so zelo trpežna in lahko trajajo več desetletij, če se pravilno upravlja in vzdržuje.
 3. Varnost: Lesena igrala so varna za otroke, saj so obdelana in lahko obdelana tako, da so gladka in brez ostro podrgnjenih robov.
 4. Prilagodljivost: Lesena igrala se lahko prilagajajo različnim prostorom in potrebam otrok, saj jih lahko prilagodimo velikosti in zasnovi.
 5. Estetska privlačnost: Lesena igrala so estetsko privlačna in se dobro ujemajo z okolico, kar jim daje naravni in udoben videz.
 6. Eksperimentiranje: Otroci lahko na lesenih igralih eksperimentirajo in se igrajo ter razvijajo svojo domišljijo in spretnosti.

Slabosti Lesenih igral

Lesena igrala imajo naslednje morebitne slabosti:

 1. Stroški: Lesena igrala so običajno dražja od igral iz drugih materialov, kot so plastika ali kovina.
 2. Vzdrževanje: Lesena igrala zahtevajo več vzdrževanja, da ohranijo svojo trpežnost in varnost. To vključuje redno čiščenje, impregnacijo in obnovo poškodovanih delov.
 3. Velikost: Lesena igrala so običajno večja od igral iz drugih materialov, kar lahko pomeni, da zahtevajo več prostora.
 4. Teža: Lesena igrala so običajno težja od igral iz drugih materialov, kar lahko pomeni, da jih je težje premikati ali prevažati.
 5. Pogostost uporabe: Lesena igrala so običajno namenjena za starejše otroke in morda ne bodo tako priljubljena pri mlajših otrocih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja